Bøker om det å være veteran-pårørende

Det har blitt skrevet flere bøker om det å være veteran. De siste årene har det også kommet bøker om det å være pårørende til en veteran. Dette er noen av dem.

 

Skjermbilde 2014-03-10 kl. 12.43.38I 1939 ble tusenvis av norske sjøfolk del av en krig de ikke var trent for. Krigen på havet var nådeløs; mange opplevde dramatiske torpederinger og hver tiende mann døde. Da freden endelig kom til Norge, tok det lang tid før flere av sjømennene kunne vende hjem. Et stort antall av dem var da traumatiserte og invalidiserte. Det fantes ikke noe hjelpeapparat som fulgte dem opp og deres innsats for fedrelandet ble ikke anerkjent. Kristine Storli Henningsen har intervjuet gjenlevende krigsseilere og deres pårørende. Hvordan opplevde de årene til sjøs? Hvordan var det for familien å være alene i mange år, for så å få tilbake en far og ektemann fra krigen? I boken møter vi blant andre Aksel Remøe som overlevde torpedering under en vinterstorm i Atlanteren. Else Heimstad har hele sitt liv kjempet krigsseilernes sak og er fremdeles bestyrer av Konvoibyen. Og Jenny Kristiansen ventet i mange år på en far som aldri kom hjem. Om vi heftes underveis er en sterk fortelling om mennesker som ofret seg for sitt land.

Forfatter: Kristine Storli Henningsen
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2014

 

 

Skjermbilde 2014-03-10 kl. 12.44.52Orlogskaptein Trond Bolle var Norges høyest dekorerte spesialsoldat i moderne tid da han ble drept i en veibombe i Afghanistan 27. juni 2010. I denne boka forteller enken Bjørg Gjestvang om hvordan det var å leve sammen med en mann som stadig gjennomførte livsfarlige oppdrag bak fiendens linjer, både som marinejeger og hemmelig agent for etterretningstjenesten. Etter å ha overlevd de mest mirakuløse operasjoner, skulle han bare ut på et siste oppdrag for å erstatte en såret kollega. Da var det mye som ikke stemte. Flere av hans nærmeste venner advarte ham. De ante at den største fienden nå ikke lenger var Taliban, men at den erfarne offiseren selv var i ferd med å miste troen på krigen. Det siste han spurte Bjørg om i en telefonsamtale dagen før den skjebnesvangre kolonnen la ut fra militærleiren i Meymaneh, var om de to guttene deres hadde det bra, og om den vakre Hurdalsrosen hjemme i hagen sto i blomst. Historien er ført i pennen av Jon Gangdal.

Forfatter: Jon Gangdal og Bjørg Gjestvang
Forlag: Kagge Forlag AS
Utgivelsesår: 2012

 

 

Skjermbilde 2014-03-10 kl. 12.46.42I 2007 hadde Erik tre mål for livet: Å bli troppsjef, å lede soldater i strid og å finne ei bra dame. I løpet av kort tid ble samtlige ønsker virkelighet. I krig og kjærlighet handler om en yrkesoffiser som får oppfylt en drøm da han brått blir sendt til Afghanistan, som troppssjef for en mekanisert infanteritropp. Oppdraget innebærer tre måneder i intense stridskontakter, og faren for å bli såret eller drept av en kule, rakett eller en veibombe er betydelig.I Afghanistan knyttes tette bånd mellom soldatene som slåss på oppdrag for Norge. De er profesjonelle soldater fra Telemark Bataljon, og dette er jobben deres. Oppdraget innebærer også at han må forlate kjæresten sin, som blir sittende igjen alene på et nytt sted og venter på at bataljonspresten skal ringe og si at noe har skjedd. Hun kjemper sin egen krig mot stress, angst og depresjon mens han er ute. Hva innebærer det å være yrkesoffiser i Hæren, å lede en tropp i strid, å ta liv og miste en av sine egne? Hva innebærer det for kjæresten, som sitter igjen hjemme alene, og venter på at bataljonspresten skal ringe og si at noe har skjedd? I krig og kjærlighet er en ærlig og brutal fortelling om lojalitet og kjærlighet til jobb og kjæreste.

Forfatter: Erik Elden
Forlag: Kagge Forlag AS
Utgivelsesår: 2012

 

Skjermbilde 2014-03-10 kl. 12.45.56Bare ett oppdrag gjensto før Thomas skulle komme hjem fra Afghanistan til kjæresten Caroline. Så gikk det galt. Thomas ble skutt, men overlevde og kom hjem, sterkt skadet. Caroline satte sitt eget liv til side for å hjelpe kjæresten. Det endte godt, men begge ble sterkt preget. Jo mer de tenkte på det, desto viktigere ble det å fortelle om det som hadde skjedd. Soldatens fortelling, naturligvis, men også fortellingen om dem som venter hjemme. De skjønte at erfaringene deres egentlig ikke handlet om krigsopplevelser i det hele tatt, men om det å bli utsatt for et traume. For Thomas og Caroline fant ulykken sted i Afghanistan. Det kan skje hvor som helst.

 

Forfatter: Thomas Victor Nysted og Caroline Victor Nysted
Forlag: Vigmostad og Bjørke
Utgivelsesår: 2013

Thomas og Caroline holder også foredrag om sine erfaringer. Les mer om dette på amorfati.no

 

 

Skjermbilde 2014-03-10 kl. 12.45.27I 2009 har 70 000 nordmenn tjenestegjort i krigsområder. Konene deres – eller samboerne, mennene, barna, foreldrene – sitter igjen hjemme. Forfatterens mann fikk jobb i Afghanistan. I denne boken forteller hun om frykten for at han skal dø, om savnet – men også om å bygge sitt eget liv og å takle hverdagens små og stor utfordringer på egen hånd. Når han kommer hjem oppdager hun at utfordringene er langt fra over.

 

Forfatter: Irene Ulstein Soleim
Forlag: J.M Stenersens Forlag AS
Utgivelsesår: 2009